ONKO DIGIMUUTOS SINULLE UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

Haluan itse ajatella niin, että muutos on aina enemmän mahdollisuus. Sen toteutus voi olla raskas, mutta tavoitellut tulokset samalla valtavan houkuttelevia.

TYÖNTEKO JA YRITYKSET OVAT MURROKSESSA

Istuin muutama vuosi sitten silloisten it-ekonomien tulevaisuusseminaarissa kuuntelemassa Esko Kilven puheenvuoroa tulevaisuuden työstä. Siitä, miten itse kukin voimme istua kesällä laiturin nokassa läppärimme kanssa ja tehdä töitä missä tahansa, kunhan vain nettiyhteydet toimivat. Ja ennen kaikkea siitä, miten työ kaiken kaikkiaan digitalisaation myötä muuttuu. Kaikenlainen joustavuus ja ketteryys työssä lisääntyy ja oppimisen merkitys korostuu.

Vanhat hierarkisesti johdetut organisaatiot eivät enää pärjää. Markkinan vievät ketterät ja muuntautumiskykyiset yritykset, jotka kehittävät toimintojaan asiakaskokemus edellä, prosessejaan yksinkertaistaen. Melkoinen haaste myös meille suomaisille, jotka olemme tottuneet ajattelemaan  tuotelähtöisesti ja toimimaan siiloissa. Kuulin, että robotit tulevat viemään meiltä ikävät työt ja meille jäävät jäljelle luovimmat tehtävät. Ja että ennen pitkää teollinen työ palaa Aasiasta robottien myötä takaisin Suomeen. Aivan kuten Uudenkaupungin autotehtaalla on jo tapahtunutkin.

ETÄNÄ LÄSNÄ?

Istuin aiemmin arkisin autossani aamuruuhkassa ja mietin, mitä resurssien tuhlausta onkaan se, että töihin menevät ihmiset ruuhkauttavat liikenteen kaikki samanaikaisesti parin tunnin ajan aamulla ja iltapäivällä. Väylät menevät tukkoon, ruuhka stressaa, liikenne saastuttaa tyhjäkäynnillä tarpeettomasti ja aikaa palaa helposti tuplasti enemmän kuin samaan matkaan sunnuntaisin. Ylipäätänsä ajankäyttö ruuhkaan on järjetöntä, jos sen voi välttää.

Aika moni meistä voi nykyään pitää etäpäiviä ja tehdä töitä kotoa, kahvilasta tai mikrotyötiloista käsin.  Ellei ammattisi ole sellainen, joka edellyttää läsnäoloa, niin kumman valitset? Kupin kahvia, rauhallisen aamuhetken ja pyykkikoneen täytön kotona vai ruuhkaliikenteen, avokonttorin ja työkaverit? Useimmat haluavat vielä saada molemmat. Henkilökohtaiset kohtaamiset ovat myös erittäin tärkeitä.

MITEN MUUTOS VAIKUTTAA KAUPUNKISUUNNITTELUUN?

Kun Helsinkiin nyt suunnitellaan kaupunkibulevardeja, niin onko otettu huomioon, että ruuhka-ajat tulevat muutenkin vähenemään ja tasoittumaan? Miten käy asumiselle? Kiihtyykö kaupungistuminen kuten suunnitellaan vai käykö niin, että monella kohta onkin julkisen liikenteen varrella kaupunkiasunto kiinnekohtana ja osan ajasta asummekin jossain kauempana luonnon helmassa tehden töitä etänä? 

Tuskin maltan odottaa, että autonominen sukkula-ajoneuvo noutaa meidät  kotoa liikennesolmukohtiin, joista liikumme kätevästi raideliikenteen varassa eteenpäin kohteisiimme. Ja miksi enää edes haluaisit jäädä eläkkeelle, kun voit toteuttaa itseäsi entistä pitempään motivoivan työn avulla ja jaksottaa työtä enemmän mielesi mukaan?Ja voit lisäksi antaa robottisi hoitaa osan ikävistä kotitöistä?

SOSIAALINEN MEDIA ON TUONUT MUUTOKSEN MUKANAAN

Olen tehnyt töitä monen kokoisissa organisaatioissa ja ollut viimeksi tutkimusalalla tiedonkeruun johdossa seuraamassa, miten markkinatutkimustrendit kehittyivät ja mihin asioihin yritykset ja organisaatiot panostivat toimintaansa kehittäessään.

Sosiaalisen median myötä maailma on muuttunut ratkaisevasti ja peruuttamattomasti. Nyt tietoa on lähes rajattomasti saatavilla monesta tuutista. Kuka tahansa meistä voi seurata ketä tahansa esim. Twitterissä ja ottaa oppia uusilta ihmisiltä, joita ei enää tarvitse edes tuntea henkilökohtaisesti. Facebookin suljetuissa asiantuntijaryhmissä voit oppia valtavasti ottamalla osaa keskusteluihin.

Koulutus on aina ollut meidän suomalaisten ydinosaamisaluetta, mutta nyt oppiminen onnistuu arkipäiväisesti koska ja missä tahansa. Toki laadukasta tutkimusta ja peruskoulutusta tarvitaan ehdottomasti edelleen, mutta nopeimmin ja reaaliaikaisemmin pystyt selvittämään monet asiat itsellesi netissä kontaktiesi avulla.  

TÄRKEINTÄ ON OPPIA KOKO ELÄMÄMME AJAN UUTTA

Nyt jokainen voi oppia uutta joka päivä. Joskus oppiminen oli rikkaiden yksinoikeus, sitten peruskoulu ja maksuton koulutus toivat sivistyksen kaikkien meidän saataville. Seuraavassa vaiheessa myös koulutuksen on taas uudistuttava. Tärkeintä on, että me kaikki opimme oppimaan koko elämämme ajan uutta.

Tärkeintä ei tulevaisuudessa ehkä enää olekaan, missä koulussa olet opiskellut ja mikä tutkinto sinulla on, vaan se miten osaat tietoa hyödyntää uuden luomiseksi ja miten opit lisää. Toisaalta tulee olemaan tarvetta ihmistä, joilla on jonkin tietyn osa-alueen syvä erikoisosaaminen. Toisaalta tekoälyn avulla moni korkeaa osaamistakin vaativa rutiinitehtävä voidaan ohjelmoida roboteille. 

Tarvitaan lisää ihmisiä, jotka ymmärtävät liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja  osaavat muotoilla palveluja niin, että niille löytyy kysyntää. He osaavat myös  auttaa asiakasta ostamaan sosiaalisen median ja markkinoinnin automaation välityksellä. Myös tehtävissä, joissa tarvitaan ihmistuntemusta ja empatiaa on edelleen tarvetta. Osa koodaamisestakin tulee ennen pitkää katoamaan, koska sitä voidaan tehdä myös tekoälyn avulla. Inhimillisyyttä, avoimuutta, aitoutta ja empatiaa ei kuitenkaan ihan heti voida koodilla korvata.

Entä onko todella niin paha, jos vähiten älykkäät ja epämiellyttävät rutiinityöt katoavat ja niiden tilalle tulee uutta mielekkäämpää?

OPPIMISESTA LUPAUS itselle

Mitä jos emme ajattelisikaan uusia asioita ennakkoluuloisesti uhkana ja aikasyöppöinä, vaivalloisina asioina vaan elämän eliksiirinä ja etuoikeutena? Onnistumisen eväät ovat nyt meidän kaikkien tavoitettavissa. Miksi pelkäisit muutosta, kun juuri sinä voit ottaa sen haltuun ottamalla asenteeksesi jatkuvan uuden oppimisen?

Näin päätin itse tehdä. Esko Kilven puheenvuoro jäi lähtemättömästi mieleeni ja sai muutoksen tuntumaan luonnolliselle. Haluan auttaa ja tukea samalla heitä, jotka eivät ole vielä täysin löytäneet muutoksen mahdollisuuksia ja tai muuten tarvitsevat apua sen kanssa! Mikä sinua muutoksessa pelottaa? Tai inspiroi? Mikset tarttuisi rohkeasti muutokseen?